Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Struiken

Zo'n beetje al onze haagplanten zijn ook struiken te noemen. Er is geen officiële regel die zegt wanneer een plant een struik of een boom is. In de volksmond worden planten waarvan de stam niet zichtbaar is, omdat de bladeren tot op de grond komen, meestal struiken genoemd. Is de stam wel zichtbaar, dan noemen we het al snel een boom. Zo gezegd kunnen we stellen dat de meeste van onze haagplanten struiken zijn.

Struiken als hagen

Er zijn een aantal struiken die vaak gebruikt worden om een haag mee te vormen. De meest bekende haagplanten zijn waarschijnlijk de taxus (en coniferen in het algemeen) de beukenhaag en de haagbeuk. Ook de buxus is vaak te zien als haag. Deze lage plant is niet zo geschikt als tuinafscheiding, maar wordt heel vaak als sierhaag ingezet. De meeste struiken die als haagplanten gebruikt worden zijn wintergroen. Mensen gebruiken vaak een haag tegen inkijk en wintergroene struiken zijn dan een logische keuze. Wie alleen maar kijkt naar wintergroene hagen heeft alsnog een boel keuze. De uitstraling van de taxus is bijvoorbeeld al heel anders dan die van laurierkers of sneeuwbal.

Maar ook bladverliezende struiken kunnen heel geschikt zijn als hagen. Dat is al wel te zien aan de populariteit van de (semi-)bladverliezende beukenhaag en haagbeuk. Bladverliezende hagen zijn geschikt voor mensen die niet het hele jaar hetzelfde uitzicht willen hebben. Veel bladverliezende struiken krijgen in de herfst prachtige kleuren en zelfs de kale takken in de winter zien er sfeervol uit voor het seizoen. Mocht je nou wel verandering in je tuin willen, maar toch een beetje privacy willen behouden, dan is een beukenhaag een goede optie. De bladeren van deze plant kleuren wel bruin in de winter, maar blijven voor het grootste deel aan de plant zitten tot de nieuwe bladeren beginnen te groeien.

Struiken als hagen
Struiken in de tuin

Struiken in de tuin

Het is dus erg belangrijk om de goede struiken te kiezen, niet alleen voor je haag, maar ook voor de rest van de tuin. De tuinplanten bepalen bij de meeste tuinen de uitstraling van de tuin. Een tuin met een wilde, informele haag van bijvoorbeeld vlinderstruik of boerenjasmijn geeft een heel ander beeld dan een strakke coniferenhaag van taxus of levensboom. Veel van onze haagplanten zijn ook heel mooi te gebruiken als solitaire planten of in een cluster. Als je bijvoorbeeld erg gecharmeerd bent van de hortensia, maar zo'n uitbundige struik liever niet als complete haag gebruikt, dan is dat helemaal niet erg. Hortensia's in een cluster zien er prachtig uit. Vooral als je meerdere soorten bij elkaar plant. Zo ontstaat er een rijk bouquet aan bloemen.

Struiken planten is vaak nog wel even een karwei. Zeker grotere struiken kunnen nogal zwaar zijn en ze moeten meestal direct na de levering geplant worden. Het is dus handig om hier goed op voorbereid te zijn. Als er een hele haag geplant moet worden, kun je het beste een paar mensen om hulp vragen. Dat is beter voor de sfeer en ook zeker beter voor je rug. Daarnaast is het sowieso handig als een of twee mensen de struik overeind kunnen houden terwijl iemand anders het gat dichtgooit. Zo komt de struik in ieder geval recht te staan.

Struiken online kopen

Struiken online kopen

Op Haagplanten.nl kun je online struiken kopen. Dit heeft heel veel voordelen. Onze site is overzichtelijk en als je meerdere tabbladen naast elkaar open hebt staan, is het gemakkelijk om planten met elkaar te vergelijken. Verder bezorgen wij de struiken bij je thuis. Je hoeft dus niet zelf met die zware dingen te rijden. Dit soort voordelen maken online shoppen ideaal.