Producten vergelijken
 1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Kardinaalsmuts

De kardinaalsmuts, Euonymus in het Latijn, is een groenblijvende haagplant die vrij compact groeit. De naam kardinaalsmuts verwijst naar de vorm van de bladeren. In Nederland komt kardinaalsmuts ook in het wild voor, maar deze inheemse variant is bladverliezend. De varianten die doorgaans als haagplanten ingezet worden zijn groenblijvende soorten die uit Japan en Korea afkomstig zijn.

Tonen als Foto-tabel Lijst

4 producten

Weergeven
per pagina
Sorteer op
Kardinaalsmuts "Green Spire"

Kardinaalsmuts "Green Spire"

Euonymus japonicus "Green Spire"
Vanaf € 5,60
 • Compacte groei Compacte groei
 • Geschikt als lage haag Geschikt als lage haag
 • Zeer winterhard Zeer winterhard
Kardinaalsmuts 'Emerald 'n Gold'

Kardinaalsmuts 'Emerald 'n Gold'

Euonymus fortunei 'Emerald 'n Gold'
Vanaf € 2,90
 • Makkelijk te snoeien Makkelijk te snoeien
 • Weinig onderhoud Weinig onderhoud
 • Wintergroen Wintergroen
 • Geschikt als lage haag Geschikt als lage haag
Kardinaalsmuts 'Emerald 'n Gaiety'

Kardinaalsmuts 'Emerald 'n Gaiety'

Euonymus fortunei 'Emerald 'n Gaiety'
Vanaf € 2,90
 • Geschikt als lage haag Geschikt als lage haag
 • Geschikt in kleine tuinen Geschikt in kleine tuinen
 • Makkelijk te snoeien Makkelijk te snoeien
 • Wintergroen Wintergroen
Kardinaalsmuts 'Vegetus'

Kardinaalsmuts 'Vegetus'

Euonymus fort. 'Vegetus'
Vanaf € 4,30
 • Geschikt als lage haag Geschikt als lage haag
 • Informele haag Informele haag
 • Makkelijk te snoeien Makkelijk te snoeien
 • Wintergroen Wintergroen

Ooit werd de kardinaalsmuts gebruikt voor zijn harde hout, dat in de spoelen van het spinnenwiel verwerkt werd. Omdat het spinnenwiel allang vervangen is door moderne apparaten, is de kardinaalsmuts geen nutsplant meer. Dat we de kardinaalsmuts nog steeds veel zien komt door zijn sierwaarde. De elegante bladeren maken de plant bijzonder geschikt om de tuin mee op te fleuren en omdat hij goed in een formele vorm te snoeien is, is de kardinaalsmuts een uitstekende wintergroene haagplant.

De kardinaalsmuts als haagplant

De kardinaalsmuts is een mooie plant om te zien. Hij zal het gehele jaar door zijn sierlijk gevormde bladeren behouden. Dit is echter niet alleen mooi om te zien, maar ook nog erg praktisch als je geen inkijk in de tuin wilt hebben. Diverse varianten kardinaalsmuts hebben bonte bladeren met verschillende tinten groen. In het najaar krijgt de kardinaalsmuts een mooie rode bladkleur en sommige soorten krijgen besjes. In alle gevallen is deze haagplant een sierplant van de bovenste plank! Je moet er wel rekening mee houden dat de kardinaalsmuts een giftige plant is, maar gelukkig heeft hij ook vele voordelen. Zo is kardinaalsmuts een uitzonderlijk makkelijk te verzorgen plant. Aan zon en grondtype stelt hij geen eisen en bovendien kan de kardinaalsmuts jaarrond gesnoeid worden. Met een groeitempo van 20-30 cm per jaar is de Euonymus een gemiddeld snelle groeier die vrij snel zijn maximale hoogte heeft bereikt – de kardinaalsmuts is namelijk een laagblijvende haagplant.

Omdat de blaadjes van de verschillende varianten kardinaalsmuts zo verschillend zijn, kun je mooi de soort kiezen die het beste bij jouw tuin past. De Japanse kardinaalsmuts (Euonymus fortunei 'Vegetus') heeft een iets formeler uiterlijk, omdat zijn bladeren helemaal groen zijn. Daarom past deze plant het beste bij een tuin met een wat traditionelere uitstraling. De andere twee soorten die je bij ons kunt bestellen hebben juist een heel bont, vrolijk voorkomen. In het hart van de bladeren hebben ze een elegante, donkergroene kleur, maar aan de randen vind je een opvallende tweede kleur. Bij de kardinaalsmuts 'Emerald ’n Gaiety' zijn de bladranden wit, bij de kardinaalsmuts 'Emerald ’n Gold' zijn ze goudgeel. Met een haag van kardinaalsmutsen valt je tuin dus zeker op.

Kardinaalsmuts als alternatief voor de buxus

Doet de Japanse kardinaalsmuts je door de vorm van zijn kleine bladeren een beetje aan de buxus denken? Dan zal het je waarschijnlijk niet verbazen dat deze soort kardinaalsmuts vaak als alternatief voor de buxus gebruikt wordt. Hij is weliswaar niet zo’n populaire keuze daarvoor als de Japanse hulst, die er nóg meer op lijkt, maar door zijn trage groeisnelheid en het feit dat hij makkelijk te snoeien is, is de kardinaalsmuts 'Vegetus' hier heel geschikt voor. Daar komt bij dat de Japanse kardinaalsmuts geen last heeft van de buxusziekte of de buxusmot, waar echt alleen buxusstruiken door getroffen worden. Als je een sierlijke lage haag in de tuin wilt, hoef je je bij de Japanse kardinaalsmuts dus geen zorgen te maken.

Ook voor de vormsnoei is de Japanse kardinaalsmuts een geschikte plant. Dan moet je er alleen wel rekening mee houden dat je iets vaker uitstekende takjes moet wegsnoeien dan wanneer je buxusstruiken of Japanse hulst gebruikt, want de Euonymus groeit toch wel een beetje sneller dan deze twee soorten. Als je de planten van een afstandje bekijkt, lijken ze in ieder geval heel veel op elkaar. De blaadjes van alle drie de soorten zijn klein en ovaal, al verschillen ze enigszins van kleur. Bij de buxus hebben de bladeren alleen een egale rand, terwijl die van de Japanse hulst en de Japanse kardinaalsmuts wat grilliger zijn. De kardinaalsmuts 'Vegetus' lijkt in zekere zin zelfs iets meer op de buxus, omdat zijn blaadjes tegenover elkaar aan de takken zitten; bij de Japanse hulst zitten ze om en om.

Kardinaalsmuts in de tuin

Wanneer je je tuin opnieuw in wilt richten, of daartoe genoodzaakt bent, komt daar nogal wat bij kijken. De juiste planten uitkiezen is hierbij een van de belangrijkste aspecten. Wanneer je besluit een haag te planten is dit niet anders. De kardinaalsmuts is misschien heel aantrekkelijk voor jou omdat hij maar weinig onderhoud vereist en op alle locaties kan groeien. Wil je echter een hoge haag, dan zul je toch verder moeten kijken, bijvoorbeeld bij laurier, de coniferensoorten of juist weelderige planten als kornoelje. De kardinaalsmuts is namelijk uitstekend geschikt voor lage, dichte en informele hagen. Bent je hiernaar op zoek? Neem de kardinaalsmuts dan zeker mee in je overwegingen.