Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Natuurlijke tuin

De natuurlijke tuinstijl is terug van weggeweest. Het mag weer: de tuin waarin overal waar je kijkt wel iets groeit of bloeit en paadjes eerder kronkelend dan superstrak aangelegd zijn. Een natuurlijk tuinontwerp wordt gekenmerkt door verschillende soorten struiken die prachtige insecten, vogels en vlinders aantrekken. Het gebruik van kleur wordt in de natuurlijke tuin niet geschuwd. In de natuurlijke tuin is zo’n aangename en serene sfeer gecreëerd dat mensen er graag tijd in doorbrengen. Een terras of een vintage houten zitbankje mag bij dit tuinontwerp dan ook zeker niet ontbreken. We vertellen je graag welke soort haag mooi staat bij een natuurlijke tuin.

Het traditionele beeld van een haag om de tuin is een formeel gesnoeide, wintergroene haag. Maar er zijn nog veel meer opties. Voor een natuurlijke tuin zijn juist bladverliezende haagplanten de beste optie. Deze haagplanten zien er tijdens het bloeiseizoen prachtig uit, omdat ze dan versierd worden door mooie bloemen. Soms volgen daarna kleurige vruchten. Bovendien benadrukt de ongerepte groeiwijze van de meeste bloeiende haagplanten het natuurlijke karakter van deze plantensoorten. Daarmee zijn het ideale planten als jij wilt dat jouw tuin een natuurlijke uitstraling krijgt. Bovendien heeft de keuze voor een natuurlijke tuin nog een heel groot voordeel: het wilde karakter van een haagplant komt op zijn mooist naar voren als de planten niet of nauwelijks gesnoeid worden.

Haagplanten voor natuurlijke tuinen
Onderhoudsarme natuurlijke tuinen

Haagplanten voor natuurlijke tuinen

Dat betekent niet dat je voor een natuurlijke tuin zomaar wat planten in de tuin plant en alles maar zijn gang laat gaan. Sommige planten hebben de neiging om te woekeren en dat is op zich geen probleem, maar als ze andere planten overgroeien, zoals de klimop bijvoorbeeld doet, is dat zonde. Bovendien kun je niet bij iedere haagplant het snoeien overslaan. Er zijn planten die dan lelijk worden en niet meer verjongd kunnen worden. Dat is bij veel coniferen het geval. Het aanleggen van een natuurlijke tuin begint dus met de keuze voor de juiste planten. Kies altijd voor planten met een mooie, natuurlijke groeiwijze. Plant ook een aantal soorten die vogels, vlinders en bijen aantrekken; door hun bezoek wordt je tuin automatisch wat natuurlijker.

De vlinderstruik trekt natuurlijk vlinders en bijen aan, maar ook de spierstruik en de ribes zijn geliefd bij deze dieren. Vogels bezoeken graag tuinen met een sleedoornhaag of een meidoornhaag, omdat er smakelijke bessen aan deze struiken groeien en de doornige takken bescherming bieden voor hun nesten. Bovendien zijn beide soorten echte plattelandsklassiekers die in dit deel van de wereld uitstekend tot hun recht komen. Houd er wel rekening mee dat de sleedoorn de ruimte nodig heeft. De gewone sering, de hondsroos en de kornoelje zijn allemaal bloeiende, informele haagplanten die heel goed in een natuurlijke tuin passen. Je hoeft ook niet per se maar één van deze soorten te kiezen; de tuin krijgt juist een wat natuurlijker karakter als je verschillende plantensoorten door elkaar plant in een gemengde haag.

Andere haagplanten voor natuurlijke tuinen

In sommige natuurlijke tuinen maken tuinontwerpers liever gebruik van een haag die niet opvallend bloeit, maar juist mooi groen is. Hiervoor wordt vooral gekozen wanneer er al veel bloemen of andere bloeiende struiken in de tuin staan. Een opvallende of kleurrijke haag kan dan net iets teveel van het goede worden en het natuurlijke effect juist tegengaan. Soms wordt er in de natuurlijke tuin gekozen voor wintergroene haagplanten. Een laurierhaag, ligusterhaag of coniferenhaag kunnen een mooie aanvulling zijn op de natuurlijke tuin. Het is dan wel zaak dat de haag niet te strak wordt gesnoeid.

Een gemengde coniferenhaag is weliswaar wintergroen, maar kan toch een schitterende toevoeging aan natuurlijke tuinen zijn. Coniferen creëren een prettige sfeer waar veel mensen zich fijn bij voelen. De haag is voor liefhebbers van natuurlijke tuinen vaak de kers op de spreekwoordelijke taart: voor welke haagplanten je kiest bepaalt immers voor een redelijk groot deel welk karakter je de tuin geeft. Ook voor een beukenhaag wordt in sommige natuurlijke tuinen gekozen. In de herfst kleurt het blad van de beukenhaag bruin, maar deze blijven wel aan de takken hangen. Dat schept een natuurlijke sfeer die de overgangen tussen de seizoenen symboliseert.

Onderhoudsarme tuin

Kant-en-klaarhaag voor de natuurlijke tuin

Heeft jouw tuin nu een andere stijl, maar wil je graag naar een natuurlijke tuin toe werken? Dan kan het aanplanten van een kant-en-klaarhaag al een heel verschil maken. Wanneer je kiest voor een kant-en-klare haag, prijkt er direct een volgroeide heg in je tuin. Je bent dan gelijk iets dichter bij de natuurlijke sfeer die je wilt creëren. Er zijn verschillende hagen in deze variant verkrijgbaar die goed passen bij natuurlijke tuinen. De klimhortensia is hiervan een prima voorbeeld. Deze haagplant is heel geschikt voor tuinen waarin niet heel veel ruimte is voor het aanplanten van een grote haag. Deze haagplant groeit namelijk omhoog langs een houten of metalen scherm en neemt in de breedte dus nauwelijks ruimte in beslag.

Ook de glansmispel ‘Red Robin’ staat goed in een natuurlijke tuin en is verkrijgbaar als kant-en-klare variant. Deze haagplant valt op doordat zijn jonge blaadjes prachtig rood zijn. Naarmate de plant ouder wordt, verkleuren de bladeren donkergroen en gaan ze glanzen. De glansmispel is ook heel geschikt als informele heg. Natuurlijk zijn er nog veel meer kant-en-klare opties die het goed doen in natuurlijke tuinen. Kijk rustig rond op onze website en bepaal zelf wat jij mooi vindt staan bij jouw tuinontwerp. Wil je advies over de verschillende soorten kant-en-klaarhagen? Dan kun je altijd contact met ons opnemen. We informeren je graag over de vele opties die er zijn en denken met plezier met je mee over welke haagplant goed bij jouw wensen aansluit.

Onderhoudsarme natuurlijke tuinen

Een natuurlijke haag is de basis voor een natuurlijke tuin. Uiteindelijk is de kunst bij het aanleggen van een natuurlijke tuin om het eruit te laten zien alsof de tuin helemaal niet aangelegd is en het allemaal spontaan zo ontstaan is. Daarom maakt het ook niet uit als er bladverliezende planten in jouw natuurlijke tuin staat, want in het wild verliezen veel planten ook hun bladeren. Het onderhoud kun je daarnaast tot een minimum beperken, als is het voor de algehele uitstraling van je tuin wel goed als je eens in de zoveel tijd even de dode en uitgestoken takken wegsnoeit.

Wil je meer informatie over het snoeien en verzorgen van de verschillende haagplanten? Op Haagplanten.nl vind je ontzettend veel informatie hierover. Wanneer je goed geïnformeerd bent kun je de juiste keuze maken voor de haagplant die echt bij jou past. Zoals je hebt gelezen zijn er verschillende haagplanten waarvoor je kunt kiezen als je een natuurlijke tuin ambieert. En hoewel een natuurlijke tuin vrij onderhoudsarm is, geldt voor sommige planten wel een bepaald advies op het gebied van bemesting of aanvullende verzorging. Je wilt natuurlijk wel dat je haagplanten er op hun allermooist uitzien. Haagplanten.nl helpt je hier graag bij. Daarom voorzien we je van de juiste en meest actuele informatie die wordt onderschreven door deskundigen op het gebied van flora en fauna.