Natuurlijke tuin

Natuurlijke tuin

Het traditionele beeld van een haag om de tuin is een formeel gesnoeide, wintergroene haag. Maar er zijn nog veel meer opties. Voor een natuurlijke tuin zijn juist bladverliezende haagplanten de beste optie. Deze haagplanten zien er tijdens het bloeiseizoen prachtig uit, omdat ze dan versierd worden door mooie bloemen. Soms volgen daarna kleurige vruchten. Bovendien benadrukt de ongerepte groeiwijze van de meeste bloeiende haagplanten het natuurlijke karakter van deze plantensoorten. Daarmee zijn het ideale planten als jij wilt dat jouw tuin een natuurlijke uitstraling krijgt. Bovendien heeft de keuze voor een natuurlijke tuin nog een heel groot voordeel: het wilde karakter van een haagplant komt op zijn mooist naar voren als de planten niet of nauwelijks gesnoeid worden.

Haagplanten voor natuurlijke tuinen
Onderhoudsarme natuurlijke tuinen

Haagplanten voor natuurlijke tuinen

Dat betekent niet dat je voor een natuurlijke tuin zomaar wat planten in de tuin plant en alles maar zijn gang laat gaan. Sommige planten hebben de neiging om te woekeren en dat is op zich geen probleem, maar als ze andere planten overgroeien, zoals de klimop bijvoorbeeld doet, is dat zonde. Bovendien kun je niet bij iedere haagplant het snoeien overslaan. Er zijn planten die dan lelijk worden en niet meer verjongd kunnen worden. Dat is bij veel coniferen het geval. Het aanleggen van een natuurlijke tuin begint dus met de keuze voor de juiste planten. Kies altijd voor planten met een mooie, natuurlijke groeiwijze. Plant ook een aantal soorten die vogels, vlinders en bijen aantrekken; door hun bezoek wordt je tuin automatisch wat natuurlijker.

De vlinderstruik trekt natuurlijk vlinders en bijen aan, maar ook de spierstruik en de ribes zijn geliefd bij deze dieren. Vogels bezoeken graag tuinen met een sleedoornhaag of een meidoornhaag, omdat er smakelijke bessen aan deze struiken groeien en de doornige takken bescherming bieden voor hun nesten. Bovendien zijn beide soorten echte plattelandsklassiekers die in dit deel van de wereld uitstekend tot hun recht komen. Houd er wel rekening mee dat de sleedoorn de ruimte nodig heeft. De gewone sering, de hondsroos en de kornoelje zijn allemaal bloeiende, informele haagplanten die heel goed in een natuurlijke tuin passen. Je hoeft ook niet per se maar één van deze soorten te kiezen; de tuin krijgt juist een wat natuurlijker karakter als je verschillende plantensoorten door elkaar plant in een gemengde haag.

Onderhoudsarme tuin

Onderhoudsarme natuurlijke tuinen

Een natuurlijke haag is de basis voor een natuurlijke tuin. Uiteindelijk is de kunst bij het aanleggen van een natuurlijke tuin om het eruit te laten zien alsof de tuin helemaal niet aangelegd is en het allemaal spontaan zo ontstaan is. Daarom maakt het ook niet uit als er bladverliezende planten in jouw natuurlijke tuin staat, want in het wild verliezen veel planten ook hun bladeren. Het onderhoud kun je daarnaast tot een minimum beperken, als is het voor de algehele uitstraling van je tuin wel goed als je eens in de zoveel tijd even de dode en uitgestoken takken wegsnoeit.