Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Moderne tuin

Bij een nieuwbouwwoning in een eigentijdse buurt hoort een moderne tuin met een bijpassende haag. Moderne hagen worden meestal gekenmerkt door strakke vormen. Daarom wordt voor moderne tuinen vaak gebruik gemaakt van wintergroene haagplanten die zich gemakkelijk laten snoeien. Een haag die in de wintermaanden zijn kale takken laat zien maakt toch een wat meer landelijke, ouderwetse indruk dan een strak gesnoeide, groene haag. Vooral lage hagen, zoals de klassieke buxushaag, doen het goed in moderne tuinen. Dit soort hagen geven de tuin een elegante uitstraling, wat onder meer komt doordat deze lage hagen populair zijn in kasteel- en paleistuinen. Bovendien passen ze heel goed bij de strakke, rechte lijnen waarmee veel moderne woonwijken zijn vormgegeven.

Moderne hagen

Niet alleen de buxus leent zich goed voor een moderne haag. De Japanse hulst is een hele mooie wintergroene haagplant die qua uiterlijk heel erg op de buxus lijkt. Bovendien is deze sterke plant niet vatbaar voor de buxusziekte of de buxusmot. Coniferen groeien over het algemeen te snel om mooi strak te houden, maar de taxus is daar een geliefde uitzondering op. Taxushagen zijn met twee snoeibeurten per jaar heel goed formeel van vorm te houden. Dat komt ook doordat de taxus relatief langzaam groeit; de meeste coniferenhagen groeien veel sneller dan een taxushaag, die per jaar hooguit 20 centimeter groter wordt. Al deze soorten hebben ook als voordeel dat hun bladeren niet al te groot zijn. Een laurierhaag is bijvoorbeeld lastiger in vorm te houden, omdat hij hele grote bladeren heeft.

Moderne hagen
Formele en informele hagen voor moderne tuinen

Formele en informele hagen voor moderne tuinen

Hoewel een formele haag nog altijd de norm is voor een moderne tuin, zien we de laatste tijd wel dat steeds meer mensen juist een wat minder strakke haag willen. Het is de laatste jaren niet ongebruikelijk om een haag met een wat wilder uiterlijk als tuinafscheiding te kiezen. Soms kiezen mensen hiervoor omdat bloeiende haagplanten over het algemeen een stuk makkelijker in onderhoud zijn, maar sommige mensen houden gewoon van de rustieke uitstraling van een meidoorn of een sleedoorn. Bovendien worden soorten als de vlinderstruik, de heesterganzerik en de kornoelje tijdens hun bloeiperiode bijzonder kleurrijk.

Moderne haag online kopen

Moderne haag online kopen

Natuurlijk zijn er ook haagplanten waarmee je beide kanten op kunt. Populaire haagplanten, zoals de beukenhaag, de haagbeuk en de liguster, kunnen zo gesnoeid worden dat ze als formele haag in een moderne tuin gebruikt kunnen worden. Maar je kunt er ook voor kiezen om ze zo min mogelijk te snoeien en daarmee een wat informeler uiterlijk te geven. Deze soorten hebben als verder voordeel dat ze hoog genoeg kunnen worden om als privacyhaag te fungeren. Het kan voorkomen dat deze planten hun bladeren verliezen, maar tijdens de gemiddelde Nederlandse winter zal dat niet zo snel gebeuren.