Soorten hagen

Soorten hagen

Op Haagplanten.nl verkopen wij hagen voor elke soort tuin. Of je nu een moderne tuin, een natuurlijke tuin, een kindvriendelijke tuin of wat voor tuin dan ook wilt, wij hebben de juiste planten voor jouw haag. Maar welke planten zijn dit dan eigenlijk? Op deze pagina gaan we in op verschillende soorten hagen die passen bij verschillende soorten tuinen. Op onze site vindt je ook allemaal leuke tuinideeën voor de voortuin, tuinideeën voor de achtertuin en tuinideeën voor een rijtjeshuis. Meer dan genoeg inspiratie dus om een prachtige tuin te maken!

Welke haag past bij mijn tuin?
Haagplanten kiezen

Welke haag past bij mijn tuin?

Bij het kiezen van een haag zijn een paar dingen belangrijk: hoeveel ruimte je hebt, waar de haag voor gebruikt wordt en natuurlijk je eigen smaak. Daarnaast zijn er soms nog andere factoren die meespelen. Om een kindvriendelijke tuin moet natuurlijk geen zuurbes of meidoorn met lange doornen staan. Ook een taxushaag, met zijn giftige besjes, is niet zo geschikt. Het is dan een beter idee om bijvoorbeeld een haag van levensboom of Californische cipres te hebben, die beide lekker zacht aanvoelen.

Zoek je haagplanten voor een landelijke tuin, bijvoorbeeld als erfafscheiding om een grote tuin heen? Dan is een natuurlijke haag wel zo mooi. Voornamelijk grote, inheemse haagplanten passen goed bij een landelijke tuin. Kies bijvoorbeeld een sleedoorn. Door zijn vele wortelopschot is deze haagplant niet geschikt voor kleine tuinen, maar wanneer hij de ruimte krijgt is het een prachtige haag. Daarbij is de sleedoorn door zijn doornen ook erg geschikt als inbraakwerende haag. Voor grote tuinen kan de rhododendron ook een prachtige haagplant zijn. In kasteeltuinen wordt deze plant vaak gebruikt als blikvanger, met zijn mooie gekleurde bloemen in het voorjaar.

Natuurlijk heeft niet iedereen een kasteeltuin. Ook haagplanten voor een kleine tuin bestaan. Voor wie echt heel weinig ruimte heeft is een hederahaag (of klimophaag) een perfecte oplossing. Doordat deze plant langs een raamwerk omhoog groeit, neemt hij erg weinig ruimte in. Ook groeit de hedera goed in de schaduw. Een perfecte plant dus om in kleine of schaduwrijke tuinen te planten. Ook buxushagen kunnen erg smal gesnoeid worden. Deze worden niet zo hoog als klimophagen, maar zijn wel geschikt als sierhaag in een kleine tuin. Wil je nou alsnog het kasteeltuin-effect, maar heb je geen ruimte voor een rhododendron? Dan kun je ook een haag van hortensia’s planten: net zulke mooie bloemen als de rhododendron, maar dan een veel kleinere plant.

Haagplanten kiezen met Haagplanten.nl

Haagplanten kiezen met Haagplanten.nl

Naast de haagplanten die hier genoemd staan, hebben wij nog veel meer in ons assortiment. Een haag van laurierkers misstaat in bijna geen enkele tuin en ook ligusterhaag is in veel tuinen een graag geziene plant. Beide zijn makkelijke haagplanten, die op een jaarlijkse snoeibeurt na maar weinig onderhoud nodig hebben. Lees bij onze afzonderlijke producten meer over de plantensoorten, of scroll naar beneden op deze pagina om in onze haagplantenencyclopedie terecht te komen voor meer informatie.